İstanbul ili Tuzla İlçesinde Yakamoz Boya firması bünyesinde yıllardır irili-ufaklı çok sayıda teknenin itina ile boyasını yaparak, denize indiren Alaplı’lı yat ve tekne boya ustaları Mutlu Bayar ve Vedat Sevim, Türkiye’nin yat sektöründe dünyanın en büyük beş ülkenin içerisinde olduğunu söylediler.
YAT VE TEKNE BOYACILIĞININ BÜYÜK ZORULUKLARI VAR.
Pandemi de yaşanan alışkanlığın halen bugünlerde etkisinin sürdüğünü otel yerine yat ve tekne tatili tercih eden vatandaşların talepleri nedeniyle sektörünün en parlak dönemini yaşadığını ifade eden Bayar ve Sevim ortaklar şunları söyledi:
“Net konuşmak gerekirse; Son yıllarda pandemi ve sonrasında tekne piyasası pozitif etkiledi. Biz yat ve tekne firmalarının tüm boya işlerini yapıyoruz. Yalnız sektörün zorluları yok mu? Her meslekte olduğu gibi,nitelikli eleman sıkıntısı var.
Biz mesleğe ortaokul çağlarında 80’li yılların ortalarında başladık. Bugüne kadar yaptığımız tekne sayısı oldukça fazla. Çalışan sayımız yoğunluğumuza göre 5 kişi ile 20 kişi arasında değişiyor.
11 YILDIR BÜYÜYEN, KURUMSALLAŞAN BİR ŞİRKETİZ…
İki ortak el ele vererek, yıllarca omuz omuza özel sektörlerde personel olarak çalıştıkları sektörlerinde 2011 yılında kendi şirketleri olan Yakamoz firmasını kurarak, büyümülerini sürdüren Bayar ve Sevim ortaklar sözlerini şu şekilde sürdürdü:
Her meslekte olduğu gibi bizim de mesleğin zorlukları var. Ciddi boyutta yetişmiş eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Aldığımız tekne ve yat siparişlerini en hızlı şekilde yaparak, masrafıyla, bakımıyla boyasıyla en itinalı şekilde teslim ediyoruz. Sıfırdan da boya yapıyoruz, ikinci el yat ve teknelerede bakım yapıyoruz.
Türkiye olarak yat sektöründe ilk beşin içerisindeyiz. Bizim ülke olarak yapmış olduğumuz tekne ebadına, boyutuna bakıldığında bu söylemi ortaya koyabiliyoruz. Tekne büyüdükçe talep azalır, küçüldükçe talep artar. Biz metrekareye göre fiyat veriyoruz. Bu atölyelerde imkansızlıklar içerisinde büyük işler yapılıyor. Buraya gelen müşterilerde şaşırıyor.
“ARA ELEMAN SIKINTISI YAŞANIYOR.”
Diğer yandan sektörde ciddi bir eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Liseyi bitiren bir genç, çırak olarak burada işe başlıyor ve kalfa ile yaşadığı en ufak bir problem de işi bırakıp gidiyor. Biz bu sektöre bu mesleğe genç yetiştiremiyoruz. Yalnız biz ustalığımızı bizzat kendimiz yaparak, büyümeye devam edeceğiz.”