Alaplı’da ata mesleği olan ahşap yatçılığın İstanbul Tuzla’da markası ve amiral gemisi olan Türkoğlu Yatçılık Sahibi İbrahim Türkoğlu meslekte 65 yılı geride bırakarak, 2.5 yıl önce yaşamını yitirdi. Türkoğlu’nun yıllardır hayalini kurduğu AYTEK projesi bu yaz hayata geçiyor.
Tuzla’da 4 ayrı atölyede sürdürdüğü faaliyetleri ile adından söz ettiren ve yaşamını yitiren baba Türkoğlu’nun bayrağını bugünlerde oğlu Mesut Türkoğlu devir aldı.
Yaşadığı dönemde aynı zamanda AYTEK Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten İbrahim Türkoğlu, AYTEK yat projesinin Alaplı’ya kazandırmak için yoğun çaba sarf etti.
Bu yıl hayata geçmesi bekklenen yat imalat sanayisinin ilk etapta 500 kişiye istihdam sağlanacağı göz önünde bulundurulduğunda projenin ilçe için ne kadar hayati önem taşıdığı bir kez daha ortaya koyan Türkoğlu, “Alaplı İlçesini yatçılık sektöründe başarılı bir şekilde temsil etmeye çalışıyoruz. Buradaki arkadaşlarımız 25 metre boyutunda tekne yapmaktadırlar. Bizde bu bağlamda bu sanayiyi Alaplı’ya getirelim istiyoruz. Bölgedeki istihdama katkısının yanı sıra, İlçenin gelişmesini sağlayacaktır ve bu işi bir an başlatalım, karada başlatalım ve bu arada Deniz doldurma yerini yine devam edelim. Bizim istediğimiz bu. Alaplı ilçesinde bulunan Hazineye ait olan 70 dönüm arazi üzerinde İl dışında olan Yatçılık ve Tekne imalatı yapan arkadaşlarımız var. Biz bu bölgede hemen üretim başlatırsak hemen bunun arkası gelir düşüncedeyiz. Bu arkadaşlarımız yurt dışı olduğu gibi Avustralya’ya, Almanya ve Hollanda gibi diğer ülkelere yat yapmaktadırlar.
Alaplı’da kuracağımız Kooperatif ile 300 kişiye yan sanayide iş imkanı ayrıca olacak. Yeri gelecek bu yan sanayiden 1000 kişi yararlanacak.
MERHUM TÜRKOĞLU KİMDİR?
Alaplı İlçesi’ne bağlı Çiçekli (Sinikir ) Köyünde 1944 yılında doğan ibrahim Türkoğlu, İstanbul Ayvansaray’da 1957 yılında çırak olarak işe başladı. 4 ayrı atölyede yat yapan koca çınar, yaşamını 2022 yılı Kasım ayında yaşamını yitirdi.