YASİN ÖREN
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Köşe Yazıları
  4. 3 SAATTE BELEDİYE BAŞKANI NASIL DEĞİŞTİ?

3 SAATTE BELEDİYE BAŞKANI NASIL DEĞİŞTİ?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Alaplı’da iktidar, muhalefet partilerinden kimler başkan aday adayı olur?”  sorusuyla bizler sık sık muhatap oluyoruz.
Tabi ki yan yana 5-10 isim sıralayabiliriz.
Yalnız “Siyasette 24 saat uzun bir zamandır” sözü vardır. Bunu yaşayan biri olarak bana göre 3 saat bile uzun bir zamandır.
Meslek yaşamımızda o son dakika başkan adaylarının değiştiğini de gördük. Aday bulamayınca mecbur ilçe başkanlığından istifa edip, görevi üstlenip başkan seçilenleri de…
Mesela Faruk Çaturoğlu 1999 yılında Fazilet Partisi ilçe başkanı idi.
Yerel seçimlere kısa bir süre kalmış o dönem ilçe müftüsü olan Yunus Can’ı aday yapmak istemişti. Başta adaylığa sıcak bakan Müftü Can son dakika vazgeçmiş ilçe Başkanı olarak Çaturoğlu aday olmak zorunda kalmıştı.
O dönemin güçlü partileri DSP ve ANAP’ta adaylık krizi yaşanmış. Mevcut Belediye Başkanı aday gösterilmemiş DSP’de son dakika başkan adayını ilçe seçim kurulunda Adnan Duman yerine, Ramis Uğurlu olarak değiştirmişti.
Böyle bir ortamda seçime giren ve son dakika aday olan Çaturoğlu belediye başkanı seçilmiş bu görevi istifa ettiği 2007 yılındaki genel seçimlerde Milletvekilliği aday adayı oluncaya kadar sürdürmüştü.
Haliyle o dönem Başkan vekilliğine Ak Partili Belediye Meclis Üyesi Mimar Sabit Bağ vekalet ediyor ve mecliste başkan seçileceği konuşuluyordu.
Peki Çaturoğlu’nu ardından Belediye Meclisi’nde nasıl bir seçim yapıldı?
*
O dönem Alaplı Belediye Meclisi’nde partilerin üye sayısı şöyleydi:
-AK Parti: 8          -DYP: 3
Herkes Sabit Bağ’ın belediye başkanı seçilmesini beklerken, seçim akşamı kağıtlar yeniden karıldı…
Seçimden bir gün önce saat: 15.00’da mecliste Başkan adayı olmayacağını net bir şekilde açıklayan Ekrem Yazıcı -ki açıklamayı bana yazmış- bende bunu ertesi günün gazetenin manşetine koymuştum. “Ekrem Yazıcı aday değil” yazmıştım.  Ne olduysa 3 saat sonra oldu ve Yazıcı akşam kararını değiştirmiş ve aday olarak karşımıza çıkmıştı.
Haliyle bende matbaa da olan gazetenin manşetini Yazıcı aday değil, yerine aday diyerek değiştirmiş… Üç saatte Bağ’ın başkan olmasını beklediği meclis seçimlerinde, Yazıcı meclis üyelerinin tamamının oyunu alarak başkan seçildi.  Bu sonuçlarla iş Sabit Bağ’ın başkanlığından üç saatte Ekrem Yazıcı’nın başkanlığına döndü.
Aynı senaryo geçmişte TSO Başkanlığında da yaşandı ve  herkes İsmail Yazıcıoğlu’nun başkan seçileceğini beklerken bir günde seçimlerde aday bile olmayan bir kişiden bile oy istemeyen Rafet Kılıç başkan seçilmişti.
Diyeceğim şu ki, siyasete ve seçimlerde her an her şeye gebe… O yüzden 3 yıl öncesinden bir şeyleri kestirmek zor.  Son dakika adayım diyenler değişiyor, son dakika aday değilim diyenler aday oluyor.
Adı üzerinde siyaset işte…

3 SAATTE BELEDİYE BAŞKANI NASIL DEĞİŞTİ?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.