Tarih, doğa, hayat ve coşku…
Binlerce yıllık bir tarihin kültür ile buluştuğu şehir Alaplı
Uzaktan bakıldığında 3 bin yıllık tarihin tozlu sayfalarında, yem yeşil coğrafyasını hep korumuş. İçine girdiğinizde ise sevgiyle büyüyen ve sizi alıp götüren bir kent…
Doğanın yeşili ile denizin mavisinin vuslat merkezi Alaplı, Şehir Merkezi ve köylerle birlikte 44 bin nüfusu ile gelişimin adresi.
Misafirperverliğin, samimiyetin, hoşgörünün, sevginin buluştuğu eksen.
Anadolu kokusunu içinize çekmek isterseniz, Kdz.Ereğli ile Akçakoca İlçelerinin sınır komşusu olan Zonguldak’ın Alaplı ilçesi, İstanbul’a 224, Ankara’ya ise 289 km. uzaklıkta….
Balıkçılık ve fındık üretimi, sevgiyle büyüyen kentimizin olmazsa olmazı.
3 bin yıllık tarihiyle, masallarda anlatılan sonsuz hazinelerin gerçek yaşamdaki iz düşümü ve sevgiyle büyüyen şehir.
Zonguldak’ın en yüksek tepesi olan Bin 637 metre yükseklikteki Bacaklı Yayla Tepesi ve dağın eteğindeki Bölüklü Yaylası, doğal güzellikleriyle büyüler herkesi.
4124 yaşındaki anıt ağacın ve güzelim yaylaların sema ile buluştuğu nokta…
Alaplı Çayının şırıl şırıl coşkun akan kaynak sularına ev sahipliği yapan Bölüklü’den, Bacaklı yaylasına doğanın içinde yem yeşil bir kent.
Gümeli beldesinde bulunan yaylalar ve yayla evleri, yeşilin her tonunun görülebildiği, rüzgarın sesine sinmiş kuşların bestelediği cıvıltıları ile bir başka…
Çekmen bezi yine hünerli kadınlarımızın ellerinde hayat bulur.
Tarihi Kırkpınar güreşlerinin ardından, ikinci Kırkpınar olarak adlandırılan Alaplı güreşleri, 30 yılı aşkın bir süredir hep ilgiyle izlenir.
Teknelerle açılan balıkçılar, iskeleye hep umutla döner.
Her yıl ağustos ayında Alaplılı fındık üreticisinin yüreğinde çarpan umuttur.
Tarihte Alaplı’dan Osmanlı Saraylarına taşınan odunlar, keresteler halen o cazibesini koruyor. Alaplı Ahşap yat ustaları konusunda Türkiye’de en önemli temsilcisi.
Bugünlerde doğa ve av mekanı olan Yeniköy Fatma Kalesi (Boğasar), halen sırrı çözülemeyen mağaralar vardır. Doğanın içinde keşfedilmeyi bekleyen saklı cennettir burası…
Alaplı, acı ve kestane balın üretim merkezidir adeta. Tabiattaki gizemli şifanın doğadaki özü, bu arıların Gümeli ve Alaplı’da ürettiği balda gizlidir.
Alaplı’da adı çekirdek ile anılan ve kenti kuşbakışı görebileceğiniz seyir tepesi gibi, gezmeniz gereken nice yerler, solumanız gereken nice orman havaları var.
Kdz.Ereğli ile Akçakoca İlçeleri arasında âdeta gerdanlık köprü gibi duran, denizlerin mavi sonsuzluğundan bin 670 metre yüksek rakımlı yemyeşil yaylaların, anıt ağaçların zirvelerine götüren güzellikler içerisinde gün yavaş yavaş geceye dönerken, gecesi gerdanlık, gündüzü seyranlık bu kent, sevgiyle büyüyen bu kent her zaman sizi bekliyor.
Kalbiniz hep Alaplı’da kalsın…