GÜMELİ YAYLALARI…
Zonguldak’ın en yüksek tepesi olan Bin 637 metre yükseklikteki Bacaklı Yayla Tepesi ve dağın eteğindeki Bölüklü Yaylası, doğal güzellikleriyle büyüler herkesi.
Alaplı Çayının şırıl sırıl coşkun akan kaynak sularına ev sahipliği yapan Bölüklü’den, Bacaklı yaylasına doğanın içinde güzel bir yolculuk bekler sizleri.
Gümeli beldesinde bulunan yaylalar ve yayla evleri, yeşilin her tonunun görülebildiği, rüzgarın sesine sinmiş kuşların bestelediği cıvıltılar ve sık ormanlar arasında foto safari ve yayla turizmi için doğaseverlere kucağını açmış bekliyor.
*
TARİHİ KADINLAR PAZARI
Kırsal alanda çiftçilik yapan Alaplılı kadınların kendi elleriyle, tamamıyla doğal olarak yetiştirdiği sebze-meyve ve süt ürünleri tarihi kadınlar pazarında 250 yıldır halka sunuluyor.
1800’lü yıllardan bugüne süren gelenek, Alaplı’da emeği ile çalışan kadınlar tarafından taze yeşillikleri satarak sürmektedir. Kadınların bir araya gelip, alışveriş ettikleri bir mekan olan Kadınlar pazarı zaman içinde gelişerek modernleştirilerek, bugünkü halini almıştır.
*
ALAPLI MERKEZ CAMİİ
Alaplı’da hep sonsuz bir birlik ve kardeşlik çağrısıdır camiler. İlçenin en eski tarihi camii 1812 yılında yapılırken aynı zaman da Alaplı’nın en eski binası. 200 yıllık Alaplı merkez camii bir kez daha yankılanır kulaklarda geçmişin yüzyıl öncesinin sesi.
*
YENİ KÖY ŞELALE
Tarih, doğa, hayat ve coşku… Ziyaretçilerine özgürlüğünü haykıran, Uçsuz bucaksız ormanların koynundan, Dört mevsimin renkleri şiir olur yağmurla akar şelale…
Su hayattır, şelalelerde çağlayan hayatın coşkusudur Alaplı’da…
Pınarlarından hayat içilir. Sular tüm güzellikleri ile akar Alaplı’da…
Denize ve dağlara serpilmiş inci tanesi gibi güzellik. Hayatın şarkısını söyler gibi süzülür, dereler denize. Yeni Köy Şelalesi keşfedilmeyi bekliyor. Aynı şekilde Gümeli şelaleleri de…
*
YENİ KÖY KALE KALINTILARI
Alaplı’daki önemli duraklardan birisi de Boğusardadır. Yeniköy’de bulunan doğa harikası olan bu yer, Alaplı’da ilk yerleşimin kurulduğu bölgelerden olduğu bilinir. Bugünlerde doğa ve av mekanı olan Yeniköy, cennetten bir köşedir… Halk arasında Fatma Kalesi olarak bilinen bu yerde halen sırrı çözülemeyen mağaralar vardır. Doğanın içinde keşfedilmeyi bekleyen saklı cennettir burası adeta…
*
KONAK EVLER
Tarihi Alaplı evlerinden oluşan konaklarda, çevreye Selçuklular ve Osmanlıların sonrası ışık tutmaktadır. Bir nevi konaklar, insanın ve mekanın yolculuğunu anlatır. Türkülere, filmlere ev sahipliği yapmış, derin bir kültürün ürünü, Alaplı’nın bir başka taşınmaz kültür mirası olarak dikkat çeken konaklar, geleneksel dokunun yaşatıldığı, yöresel mimarinin en güzel örneğini sunar bizlere…
*
DEĞİRMENCİLİK
Orman içine gizlenmiş bir köy, tarih kokan duvarları ile babadan oğula geçen bu meslek onların geçim kaynağıdır. İlçenin diğer tarihi eserlerinden çok ama çok farklı.
Ürettikleri tamamıyla el becerisi ve insan gücüne dayanır. Parmakla gösterilecek bu meslekte 70 yılını devirmiş ustalar. Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş bir geleneği yani su değirmeni ile çalışan çarkları elinde mısır ve buğdayı ile gelen çiftçilerin ekmeği aşı olur. Bu değirmenler unutulmuş meslekler arasında tarihe âdeta meydan okur.
Alaplı’nın en eski değirmeni İsafakıhlı Değirmeni, Cumhuriyet öncesi dönemden öncesine ait.
* devamı gelecek sayıda…
YASİN ÖREN