03 Şubat tarihi itibariyle 2024-2025 Eğitim Öğretim yılının ikinci dönemine başladık. Yaygın ve örgün eğitimin tüm paydaşlarına bu dönemin hayırlı olmasını Rabbimden niyaz ediyorum. İslam’ın ilk emri eğitim ile ilgilidir. (Ey Peygamber!) Seni yaratan rabbinin adına bu ayetleri duyur, anlat! Ki senin rabbin insanı (anne rahmine yapışan ve kan pıhtısını andıran) bir maddeden yarattı. Bu ayetleri duyur, anlat! Bil ki rabbin büyük lütuf sahibidir. O insana kalemle yazma kabiliyeti vermiştir. Ona bilmediğini öğretmiştir (Alak Sûresi, 1-5).
İslamiyet insanın ve insanlığın hayrına, faydasına olan konularda bilgiyi ve bilgiye ulaşmayı öncelemiştir. İlk emri “Oku!” olan dinin, yön olarak spesifik bir nokta tayin etmemesini alimlerimiz, bu okuma emri umuma şamildir yani faydalı olanın elde edilmesi ve istenilmesidir şeklinde açıklamışlardır.
Yine Mevlâ: “De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” Doğrusu ancak akıl iz’an sahipleri bunu anlar (Zümer Sûresi, 9) diye buyurmuştur. Bu ayetten de anlaşılacağı üzere bilgi ve bilge insan inancımıza göre çok değerlidir. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de bilgi ve bilginin fonksiyonları devlet ve milletlerin geleceğine yön veren en önemli etken olmuştur.
Bu durum, bizim millet olarak eğitimin bütün paydaşları ve sonuçları açısından dünyaya yön veren, amiral bir boyutta olmamızı zorunlu kılmaktadır.
Alaplı Müftülüğü olarak iki hafızlık kursumuz, ihtiyaç odaklı bayanlara yönelik kurslarımız, 4-6 yaş ve 7-10 yaş grubu kurslarımız ile yıl boyu devam eden camii dersleri faaliyetlerimize kısa bir aradan sonra besmeleyi çekerek, hayırlar dileyerek tekrar başlamış bulunuyoruz.
Burada Efendimizin evrensel bir düsturunu hatırlatmakta fayda görüyorum: “Ya öğrenen ol, ya öğreten ol, ya dinleyen ol ya da ilmi seven ol. Fakat sakın beşincisi olma. Yoksa helak olursun.”
Bununla birlikte eğitim paydaşlarımıza bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. Bilgi emek verilince elde edilen bir değerdir, güçtür. Lakin saf bilgi davranış haline gelmez ise verilen emeğin karşılığını göremeyiz. Her bir bilginin bireyin zihninde, dağarcığında ve vicdanında bir karşılığının olması nihaî hedeftir. İmanın tariflerinden biri de: “Dil ile ikrar, kalp ile tasdik, uzuvlarla ameldir.” şeklindedir. Yani davranışa dönüşmeyen bilgi sinede yüktür.
Değerli eğitim paydaşlarımız! Bir öğrenciye veya bir bireye ne öğretirsek öğretelim, ilk olarak evrensel ahlak kurallarını öğretmeyi önceleyelim.
Erdemli davranışlara yer verelim. İyilik, doğruluk, dürüstlük, adalet, merhamet, paylaşmak, yardımlaşmak, komşu ilişkilerine önem verme, doğayı koruma, çevreye duyarlı olma öncelikli yaklaşımımız olsun…
Bütün kitaplar bir kitabı anlamaya yöneliktir o da Allah’ın kitabıdır, düsturu ile hareket edersek ilahi bilgi bizleri daima yüceltir. İçinde Allah sevgisi olan bir insan yüce gönüllüdür. Öncelikle Rabbine karşı sorumluluklarını bilir, insanlara karşı görevlerinin bilincindedir. Doğaya karşı da farkındalıkları üst seviyededir. İnsan insanın kurdu değil yurdudur. Allah doğayı bize, bizi ise birbirimize emanet etmiştir. Allah’a karşı olan duyarlılığımız ve kulluk bilincimiz bizleri diğer varlıklar karşısında daha da değerli kılacaktır.
Bu hafta besmele ile başladığımız ikinci dönemimizin hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyor, eğitim camiamıza başarılar dilerken, geleceğimizin teminatı ve güvencemiz olan yavrularımıza zihin açıklığı, feraset ve üstün başarılar diliyorum.
Yılmaz Çelik